Mémecskék

In cele trei intalniri pe care le-am avut cu fetele, au fost cateva teme care au tins sa apara in conversatie mai mult ca altele.

Tema principala a conversatiilor noastre, care cuprinde toate celelalte teme, a fost cum este sa fii ceangau in secolul 21. O parte importanta a culturii noastre traditionale sunt dansurile, iar meme-urile urmatoare prezinta cum ne simtim cand vine vorba de dansuri:

Venind toate de la sat, stim ca gura satului conteaza, pentru ca influenteaza dinamica oamenilor din comunitatea noastra. Oricat de mult am vrea sa negam faptul ca si noi participam eventual la barfa, este cert ca nu ne putem exclude total din aceasta activitate, iar mai devreme sau mai tarziu, suntem afectate de ce auzim despre noi, sau cei dragi noua, din sat. 

Una dintre cele mai importante persoane din viata noastra este clar mama noastra. Acest lucru a iesit la iveala si in decursul conversatiilor noastre cu fetele. Un lucru care este cert, este ca mentalitatea noastra cu cea a mamelor noastre nu este mereu pe aceeasi masura de unda, dar respectul fata de ele, si punctul lor de vedere, uneori temut de noi, este des mai important decat ce consideram noi a fi important, astfel, din cand in cand, moaralitatea noastra si a lor intra in conflict; acest conflict este totusi unul tacit, rareori discutat, chiar daca ambele parti stiu de ce gandeste celalalt. Meme-urile urmatoare prezinta cum generatia mai tanara se ocupa cu acest conflict.

Chiar daca mama noastra sustin ca a fi in permanenta impacat cu biserica si viata religioasa este important, in realitate toate cunoastem situatii in care oamenii nu respecta regulile impuse de acestea:

Trei dintre temele care au aparut in conversatiile noastre precum probleme ale societatii noastre carora nu li se da destula importanta, si cu care nu se prea lucreaza in comunitatea noastra, au fost violenta domestica, lipsa educatiei sexuale si alcoolismul.

Pentru generatia noastra, din fericire, alcoolul nu face parte atat de mult din viata de zi cu zi, la fel ca pentru parintii nostri, care sunt obisnuiti sa scoata alcool, sa il serveasca celor care le trec pragul chiar si in orele diminetii.

Pe de alta parte, mancarea de acasa va avea mereu un loc special in inimile (si stomacurile) noastre.

Am invatat de la mamele noastre puternice, importanta de a vrea mereu sas tam pe propriile picioare, sa ne bazam pe propriile forte, si sa fim si noi, la ranul nostr femei care sunt solidare cu alte femei, pentru ca este foarte mare nevoie de femei cu atitudine.

Am descoperit ca ne asemanam, se vede ca provenim din acelasi loc, cu valori insusite asemanatoare, cu o baza de viata asemanatoare, indiferent de unde ne-a dus viata, si cu ce ne ocupam. Si am realizat ca ne asemanam foarte mult cu mamele noastre, pe care le iubim, le respectam, si care sunt alaturi de noi indiferent de obstacolele care apar zi de zi.

Ca incheiere, nu cred ca relatia cu mamele noastre poate fi descrisa mai bine de atat:

Create a website or blog at WordPress.com , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: